Juwelen

Juwelen

“Jan Maes” vertegenwoordigt al drie generaties lang een traditie in de horloge- en de juweliersbranche.  Of je nu jezelf wil verwennen of iemand een geschenk geven, bij Juwelen Jan Maes vind je zeker je gading. Juwelen Jan Maes vertegenwoordigt een uitgebreide collectie aan horloges en juwelen.  Meer dan 70 merken vinden bij Juwelen Jan Maes hun plaats.  Onze collecties zijn zowel tijdloos als klassiek, geraffineerd of elegant trendy en modieus .

Juwelen Jan Maes is  gespecialiseerd  in  transformatie  van  bestaande juwelen  maar kan je ook van dienst zijn bij de  creatie  van  originele ontwerpen  op maat.  Wij maken alle juwelen ook volgens jouw model of tekening.  Onze gratis ontwerpen worden steeds voorzien van een bestek.

Wil je juwelen in waarde laten schatten (bv. voor een verzekering) of je parelsnoeren vakkundig laten verlengen dan staat Juwelen Jan Maes steeds paraat.

Juwelen Jan Maes beschikt over een eigen atelier zodat we je de volledige service kunnen bieden van alle uurwerkmerken en juwelen.

Juwelen Jan Maes kan je eveneens bijstaan bij het opnieuw knopen van parelsnoeren, halskettingen of armbanden, het herstellen van juwelen of het plaatsen van je eigen edelstenen in nieuwe juwelen.

Voor particulieren graveren we juwelen of horloges en uurwerken. Bedrijven kunnen ook op onze graveerdienst beroep doen om logo of naam in hun juwelen op te nemen.

Waarom krijgt witgoud (rhodium) soms een gelige schijn? Witgoud 18 kt bestaat voor 75% uit fijn goud dat een gele kleur heeft. Deze gele kleur wordt onderdrukt via legering met witte metalen (zink, palladium, nikkel…), maar het metaal is niet 100% wit. Witgouden juwelen worden daarom afgewerkt met een extra witte deklaag van rhodium. Bij intensief gebruik, vooral bij armbanden en ringen kan de rhodium laag slijten. De rhodiumlaag moet dan vernieuwd worden.

Een diamant is voor altijd!
Daarom bekijken we even diamant van de beste kwaliteit even van naderbij.

Diamant is het kostbaarste geschenk van onze aarde. Gecreëerd door de natuur zelf waardoor elke steen uniek is. Om de kwaliteit van een diamant te kunnen bepalen moeten we de 4 C’s kennen:

 • De slijpvorm of cut.
 • De kleur of colour.
 • De zuiverheid of clarity.
 • Het karaatgewicht of caratweight.

Deze 4 kwaliteitsnormen spelen de voornaamste rol bij de waardebepaling van de diamant.

De slijpvorm:
Er bestaat een onderscheid tussen de kwaliteit van het slijpsel en de slijpvorm van een diamant. De meeste diamanten zijn in 58 facetten geslepen. Een goed geslepen diamant zorgt voor een optimale schittering. Het model ( de slijpvorm ) waarin de diamant is geslepen, is meer een kwestie van persoonlijke smaak.

De lichtreflectie in een diamant:
Door de slijpvorm krijgt een diamant z’n licht reflecterende eigenschappen:

 • Wanneer de diamant precies in de juiste verhoudingen is geslepen wordt het licht weerkaatst van het ene facet naar het andere. Alle licht reflecteert dan via de bovenkant van de diamant.
 • Als de diamant te dik is geslepen, gaat het licht deels langs de onderkant verloren.
 • Als de diamant te vlak is geslepen, ontsnapt het licht al aan de steen nog voordat het door een ander facet wordt teruggekaatst.

Voorbeelden van enkele bekende diamantslijpvormen:
Briljant, Markies, Peer, Princess, Ovaal, Hart, Emeraude, Baguette

De kleur:
Kleurloos is het mooist. Voor een ongeoefend oog lijken bijna alle diamanten wit. In werkelijkheid blijkt slechts een klein aantal volkomen zonder kleur, dus puur wit te zijn. Alleen een volkomen kleurloze diamant heeft een volmaakte prisma werking. Zo’n diamant laat het licht vlekkeloos door, zodat het getransformeerd wordt tot alle kleuren van de regenboog. Om de zeer kleine kleurverschillen in diamant vast te leggen, zijn internationale normen opgesteld. De kleuren krijgen een quotering in de vorm van een letter. Zo begint de tabel aan de letter D, voor de fijnste witte diamant, en daalt verder naar de gekleurde diamanten die beginnen vanaf de letter I.

De Zuiverheid:
Diamant schittert meer dan welke andere edelsteen ook. En een diamant die volkomen vrij is van insluitsels of onzuiverheden is van de hoogste kwaliteit. Want dan staat niets de lichtinval in de weg. Een diamant wordt loepzuiver genoemd als hij volkomen doorzichtig is en vrij van insluitsels. Dit naar het oordeel van een geoefend vakman bij een tienvoudige vergroting onder normaal licht. Geringe insluitsels doen echter geen afbreuk aan de schoonheid van een diamant. Hij blijft daarmee net zo duurzaam. Ook voor het onderscheiden van zuivere en minder zuivere diamanten heeft men een schema samengesteld:

 • IF: Internally flawless / loepzuiver
 • VVS 1 – VVS 2: Very, very small inclusions / zeer, zeer klein insluitsel
 • VS 1 – VS 2: Very small inclusion / zeer klein insluitsel
 • SI: Small inclusion / Klein insluitsel
 • P: Piqué / zichtbare insluitsel

 

Het karaatgewicht:
Het gewicht van een diamant wordt gemeten in karaat. Een karaat wordt onderverdeeld in 100 punten. Dus een diamant van 75 punten weegt 0.75 ct. Het gewicht van een diamant is de meest voor de hand liggende factor als het erom gaat z’n waarde te bepalen. 2 diamanten met een gelijk gewicht kunnen een verschillende waarde hebben. Dat hangt af van hun kwaliteit. Diamanten van goede kwaliteit kunnen in elk gewicht voorkomen.

Denk bij diamant altijd eerst aan de kwaliteit. Wij kunnen je er alles over vertellen. Hierbij kunnen wij je de 4 C’s uitvoerig uitleggen en tevens je de diamanten laten zien van bijzondere goede kwaliteit.

Voor het behouden van de natuurlijke glans van gouden juwelen en diamanten, moeten de juwelen regelmatig gereinigd worden. Deze juwelen kunnen dof worden door zeep, stof, huidvet of cosmetica producten.

Je kan best je juwelen tenminste één keer per jaar door je juwelier laten nakijken. Die zal graag je juwelen professioneel reinigen en controleren op losse zettingen en eventuele tekenen van slijtage. Zelf kan je af en toe je juwelen een poetsbeurt geven. Laat je juwelen in een sopje voor enige tijd ondergedompeld, waarna je later deze juwelen met een zachte borstel voorzichtig schoonmaakt. Ook onderaan de ring. Spoel de juwelen daarna af met lauw water en wrijf het goed droog met een doekje.

Parels leven op als ze zo veel mogelijk op de huid worden gedragen. Huidvet beschermt de parel en verhoogt de glans; het lijkt alsof ze er door worden gepolijst.

Helaas zijn er ook stoffen die de typische, zachte parelglans verminderen. Zuren zijn hier een voorbeeld van, maar ook transpiratie, cosmetica, haarlak en parfum kunnen uw parels beschadigen. Wanneer parels van tijd tot tijd met een vochtige doek (alleen water, nooit een chemisch wasmiddel) worden behandeld glanzen ze weer als vanouds.

Laat je parelsnoer, als je het veel draagt, één keer per jaar opnieuw rijgen. Daarbij moet na iedere parel een knoopje worden gelegd. Dit voorkomt dat je parels verliest als het snoer onverhoopt mocht breken.

Ontstaan van de parel.
Een echte parel ontstaat door het binnendringen van een vreemd voorwerp, zoals bv. een zandkorrel, in de oester, die zich verdedigt door het afscheiden van parelmoer teneinde het vreemde lichaam af te zonderen. Na enkele jaren produceert deze zelfverdediging een echte parel.

Parelcultuur.
De techniek van de ” cultuur ” begon in Japan in het begin van de 20ste eeuw toen Kokichi Mikimoto op het idee kwam om zelf een vreemd lichaam in de pareloester te planten teneinde de parels te laten groeien.
In de oester wordt een ” kern ” ingebracht samen met een ” enttakje ” van een ” donor ” oester. Rond deze kern groeit parelmoer dat door de oester wordt afgescheiden.

Tussen de ” echte ” parel en de ” cultuur ” parel is omzeggens geen verschil. Het zijn beide producten van de natuur. Het ontstaan van de echte parel gebeurt door ” toeval “, het ontstaan van de cultuurparel gebeurt door ” tussenkomst ” van de mens.

Men onderscheidt drie grote soorten van cultuurparels.

1. De parels van de Akoya oetser: Deze komen uit oesters die voornamelijk voorkomen in het zuiden en het oosten van het Japanse archipel. De oester is een delikaat weekdier waarvan de schelp in volle rijpheid een diameter van ongeveer 7 cm heeft en parels produceert variërend tussen 2 en 9 cm.
2. De zuidzee parels: Men herkent voornamelijk deze parels aan hun grootte. De grote van de parels van de zuidelijke zeeën begint daar waar deze van de Akoya’s eindigt: dit wil zeggen tussen de 9 en 14 mm. Ook de kleuren kunnen verschillen: gaande van schitterend wit naar crème, kunnen ze ook groen en zwart zijn… De witte parels hebben hun vindplaats in Australië, de Filipijnen, Birmanië, daar waar de zwarte parels afkomstig zijn uit Polynesië.
3. De zoetwaterparels hebben een totaal andere oorsprong. Zij komen niet voort van oesters maar van schelpachtige weekdieren die leven in meren. Deze parels onderscheiden zich van de andere door onregelmatige vormen, hun diverse kleuren en ook hun afmetingen. In het algemeen zijn ze vele kleiner. Ook de cultuur techniek is verschillend: men plant in de zoetwaterschelpen een stuk ” mantel ” in voor de formatie van de parel.

Kwaliteitscriteria van de parels.
1. Oriënt en gals:
Het gaat hier om de ” geïriseerde ” glans die blijkbaar uit het binnenste van de parel komt. Gans dit lichtspel wordt bepaald door de kwaliteit, de regelmaat en de dikte van de parelmoer lagen. Deze factoren geven de schittering en het leven van de parel.
2. Kleur:
De keuze van de kleur doet men liefst bij daglicht en in functie van de huidskleur. De witte-rosé parels passen perfect bij bleke tinten, terwijl de meer crème kleurige parels harmoniseren met de donkere huid.
3. Dikte:
Het beoordelen van de dikte van de parelmoer lagen is het domein van een expert. Nochtans gaat het hier om een essentieel criteria. Men geeft zowel aandacht aan de regelmaat van de lagen en aan de al of niet aanwezigheid van onzuiverheden in de parelstructuur.
4. Vorm:
Hoe ronder de parel, hoe beter de perfectie en de kwaliteit. Er bestaan echter verschillende vormen van parels: peervormige, ovale, half ronde of barokvormige parels.
5. Grootte:
De waarde is natuurlijk afhankelijk van de diameters van de parels. Bij gelijke afmetingen kan men parels vinden waar de waarde kan variëren van enkel naar dubbel. Dit alles hangt af van de kwaliteit, de glans, de oorsprong, de perfectie en de aanwezigheid, al dan niet, van piqués. De afmeting wordt bepaald in diameters en in millimeters.

Onderhoudsbeurten:
Parels van goede kwaliteit behouden zeer lang hun schittering, op voorwaarde enkele eenvoudige voorzorgen te respecteren:

 • Bewaar uw parels afzonderlijk, vermijd wrijving met andere juwelen.
 • Parfum, haarlak en zuren tasten uw parels aan.
 • Doe de juwelen aan na geschminkt en geparfumeerd te zijn.
 • Geef je parels een regelmatige poetsbeurt.
 • Laat je parels terug aanrijgen bij je juwelier.
 • Draag je parels dikwijls. Door het contact met de lucht hydrateren ze op natuurlijke wijze, wat bijdraagt om de charme en schittering intact te bewaren.Geniet van de mysterieuze schoonheid van parels.

Onze merken