Horloges

Horloge of uurwerk?

Een horloge is een uurwerk, polshorloge of klok. Het woord “horloge” is afkomstig uit het Frans. Tegenwoordig wordt het woord in het Nederlands vrijwel alleen gebruikt voor een klein, draagbaar uurwerk. Behalve het tijdstip duiden sommige horloges ook de dag, datum, maand of zelfs jaar aan.

Vóór de 20ste eeuw waren de meeste horloges zogenaamde (vest)zakhorloges die, zoals de naam aangeeft, in een (vest)zak werden gedragen. In de meeste gevallen waren deze voorzien van een ketting. De polshorloge maakte zijn opmars in het begin van de 20ste eeuw.

Tegenwoordig dragen we een horloge ook als een accessoire.  Dit komt omdat er veel horloges bestaan met een bijzondere vormgeving die zich leent als accessoire of omwille van de status van een bepaald merk.

Bij Juwelen Jan Maes kun je terecht voor herenhorloges, dameshorloges, kinderhorloges of (vest)zakhorloges. Op deze site geven we een uitgebreid overzicht van onze horlogemerken en de bijzondere eigenschappen van het getoonde merk. Maak alvast je keuze en kom je volgende horloge of geschenk in onze winkels passen.

Wind een mechanisch horloge altijd op in de richting van de klok. Haal het horloge daarbij van je pols om de mechaniek zo min mogelijk te beschadigen. Ook al is je horloge ‘shockproof‘, bescherm het altijd tegen harde stoten en schokken. Stel het ook niet bloot aan extreme temperatuurwisselingen. Leg je horloge bijvoorbeeld niet regelrecht van je pols op een koud marmeren blad.

Tenzij bij aankoop duidelijk is vermeld dat je horloge waterdicht is, is het verstandig om je polshorloge niet te dragen tijdens het douchen of zwemmen. Ook het dragen aan een vochtige pols wordt afgeraden. Komt er toch water of condens in je horloge, ga er dan mee naar uw horlogemaker of juwelier, ook al doet het uurwerk het nog goed. Vocht veroorzaakt roest en roest kan je horloge ruïneren. Als het glas van je horloge breekt of barst, laat het dan vervangen. Zelfs door een kleine barst in het glas kunnen stof en vocht binnendringen en het binnenwerk beschadigen.

Laat de batterij van je horloge direct vervangen wanneer hij leeg is. Lege batterijen kunnen lekken en dat is desastreus voor het uurwerk. Vooral mechanische horloges bevatten bewegende onderdelen. Die delen worden gesmeerd met een bijzonder soort olie. Het is aan te raden je horloge elke twee tot drie jaar te laten reinigen en eventueel van nieuwe olie te laten voorzien.

Probeer nooit je horloge zelf te repareren! Het uurwerk bestaat uit vele kleine onderdelen en het openen van een horlogekast kan je dan ook beter aan een deskundige overlaten. Ook voor het onderhoud van je horloge geldt: vraag je horlogemaker of juwelier om advies, hij of zij zal graag al je vragen beantwoorden.

Onze merken